Erfgoed
De bedoeling van deze pagina is om u alle wetenswaardigheden over het erfgoed van de gemeente Woensdrecht te tonen of om u naar andere websites te verwijzen waar deze data wellicht al getoond wordt.
En als we praten over erfgoed dan is dit zowel materieel als immaterieel erfgoed. Het is dus meer dan alleen gebouwen, maar we praten ook over zaken als dialect, tradities en andere niet tastbare zaken die we ook als erfgoed zien.
Zoals elders op deze website vermeld is de hoeveelheid officieel erfgoed binnen onze gemeente niet heel erg groot en de hoop is dan ook dat we deze pagina de komende jaren kunnen uitbreiden met nieuw aangewezen erfgoed. Onderstaande tabel geeft een overzicht van wat er momenteel aan geregistreerd erfgoed is binnen onze gemeente. Dit zijn de gemeentelijke- en rijksmonumenten.
Gemeentelijke Monumenten
Een overzicht van de gemeentelijk monumenten met uitleg is te vinden op de website van de gemeente Woensdrecht in het Erfgoedregister Gemeente Woensdrecht
Dit overzicht is niet compleet, want er is pas een gemeentelijk monument toegevoegd en dit staat nog niet op deze lijst en dat is Dorpsstraat 21 te Ossendrecht.
Om u een goede indruk te geven van dit monument verwijs ik u naar de uitzending Monumentje – 30 juni 2022van ZuidWest TV.
Rijksmonumenten
Alle rijksmonumenten met een bijbehorende (korte) uitleg zijn te vinden in het Rijksmonumentenregister op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Met een simpele zoekfunctie op gemeente en\of plaats krijgt u een overzicht van de aanwezige rijksmonumenten.
Onze Monumenten
De volgende twee panden willen we even extra aandacht geven en de reden is omdat de stichting eigenaar is van één van deze panden en het andere wordt gehuurd door de Heemkundekring, vandaar de titel ‘Onze Monumenten’.
Beide panden zijn rijksmonument en dus ook te vinden in het rijksmonumentenregister.
Deze panden zijn:
- Aanwas 29 te Ossendrecht
- Binnenweg 33 te Hoogerheide
Aanwas 29 te Ossendrecht
Het pand Aanwas 29 te Ossendrecht is eigendom van de stichting sinds 1995. Zoals gezegd is dit pand een rijksmonument en dus ook te vinden in het Rijksmonumentenregister.
De geschiedenis van het pand en hoe de heemkundekring\stichting dit heeft verworven is beschreven in een artikel dat is verschenen in Tijding 1994-3 van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Dit artikel vindt u via onderstaande link.
Binnenweg 33: Het Heemhuisje ’t Kwartier
Binnenweg 33 te Hoogerheide oftewel Heemhuisje ’t Kwartier is ook een rijksmonument en dus ook te vinden in het Rijksmonumentenregister.
Het pand is geen eigendom van SBCHEZ, maar wordt officieel door Heemkundekring Het Zuidkwartier gehuurd van de familie Borremans. Dit al sinds 2 maart 1982. Het onderhoud wordt geregeld door de SBCHEZ.
Het wordt momenteel gebruikt door de werkgroepen van de Heemkundekring en we hopen dit pand ooit in eigendom te kunnen krijgen zodat we het voor behoud veilig kunnen stellen. Het is een voor onze streek typische arbeiderswoning of keuterboerderij waarvan er heel veel hebben gestaan, maar die praktisch allemaal verdwenen zijn. We kennen allemaal landgoed Mattemburgh, maar wellicht niet dit pandje. Het mooie van dit pand is dat het een exacte tegenpool is van landgoed Mattemburgh. Wat Mattemburgh is voor de hogere klasse is ons Heemhuisje voor de eenvoudige burgerman. Ze zouden naast elkaar moeten staan om de extreme tegenstelling direct toonbaar te maken.
Ondanks zijn eenvoud en grootte doet ons Heemhuisje voor wat betreft cultuurhistorisch belang zeker niet onder voor Mattemburgh.
Het artikel over de geschiedenis van het Heemhuisje wat te lezen is via onderstaande link is geschreven in 1984 door M.J.A. Schoutens.
Artikel geschiedenis Heemhuisje.