Over ons

De Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van het materieel en immaterieel erfgoed van de gemeente Woensdrecht.

In de loop der jaren is er helaas al redelijk wat erfgoed verloren gegaan door het gebrek aan een erfgoedbeleid en de daaraan gekoppelde minimale interesse voor erfgoed. Het is daarom van belang om nu ons in te zetten voor datgene wat er nog is te behouden voor ons nageslacht.

Alvorens een uitleg te geven van onze activiteiten eerst een stukje geschiedenis.

Stukje geschiedenis

De stichting is opgericht op 10 april 1995. Aanleiding was de aankoop van het pand Aanwas 29 te Ossendrecht door Heemkundekring Het Zuidkwartier. In dit pand had de heemkundekring al sinds 1987 een streekheemmuseum, maar het pand was geen eigendom, maar in bruikleen van de familie Mattheussens. Na een aantal jaren ontstond de mogelijkheid om het te kopen en de stichting is toen opgericht om het pand in onder te brengen. Momenteel is het pand nog steeds in gebruik door de heemkundekring als streekheemmuseum.

 

Zoals de naam van de stichting doet vermoeden was het de bedoeling om zich in de breedste zin des woords in te gaan zetten voor het behoud van erfgoed in onze streek. Door onderbezetting en allerlei andere prioriteiten is er helaas vele jaren niets gedaan op erfgoedgebied, wat achteraf gezien zeer spijtig is geweest.

Sinds 2017 wordt er pas echt weer actief gewerkt om zich zo doeltreffend mogelijk in te zetten voor behoud van erfgoed.

Wat doen we nu?

Vanaf 2017 zijn we gestart met een periodiek overleg met de wethouder erfgoed, met als doel meer aandacht voor ons erfgoed te krijgen. In 2018 heeft de gemeente een erfgoedverordening opgesteld en is er een start gemaakt met het opstellen van een erfgoedbeleid. Want een verordening is leuk, maar zonder beleid gaat er nog niet veel behouden worden. Maar corona heeft ook hier zijn negatieve invloed doen gelden, want door het gebrek aan samenkomsten is het verzamelen van input van de burgers tot stilstand gekomen en is de einddatum om het erfgoedbeleid gereed te hebben ook verschillende keren vooruitgeschoven.

 

Door dit gemis aan beleid kwamen er ondertussen wederom een aantal panden in de gevarenzone en daarom heeft de Stichting het initiatief genomen om zich voor het behoud van deze panden in te zetten door hier aanwijzingsverzoeken voor in te dienen.

Werkgroep

Gaandeweg het bovengenoemde traject heeft de Stichting een oproep gedaan voor mensen die zich in willen zetten voor behoud van erfgoed. Dit heeft geleid tot de vorming van een werkgroep op 29 september 2021 van 10 mensen. Deze groep heeft zich ten doel gesteld om te starten met het opzetten van een concept erfgoedlijst door allereerst alle eerder inventarisaties die door gemeente en provincie zijn gemaakt te verzamelen en ten tweede deze aan te vullen met mogelijk missende zaken. Daarnaast geeft deze groep input aan Monumentenhuis Brabant en de Gemeente voor het op te stellen erfgoedbeleid.

 

Als het beleid er is hopen we samen met de gemeente en eventueel andere belanghebbende dit erfgoedbeleid mede uit te mogen voeren en wellicht dat de concept erfgoedlijst daar een basis voor kan zijn.

Bestuur

  • Dees Verbeek Voorzitter-Secretaris
  • Ad Engelaar Penningmeester
  • Wim van Hoek Bestuurslid
  • Adrie Koens Bestuurslid

ANBI status

De stichting is sinds 1 januari 2011 in het bezit van een ANBI status.

“Zoals niet iedere schilder een Nachtwacht kan schilderen, kan niet iedere aannemer een pand restaureren”

Stichting Behoud Cultuur-Historisch Erfgoed Zuidwesthoek